Sinterklaaskrant

Happiedays Maak je eigen krant Sinterklaas

Sinterklaas

Op 6 december vieren we in België Sinterklaas, ook wel Sint-Nicolaas genoemd. In Nederland doen ze dat op 5 december. Ook in andere Europese landen vieren ze Sint-Nicolaas. Iedereen op zijn eigen manier

Wie is Sinterklaas?

Sinterklaas is een oude man met witte baard en haren, een rode mijter en mantel en een gouden staf. Met zijn paard rijdt hij over de daken om alle kinderen cadeautjes te brengen. In Nederland heet zijn paard ‘Amerigo’. In België kreeg het de naam ‘slecht weer vandaag’.

Toen de Sint aan een van zijn Zwarte Pieten vroeg welke naam het paard zou krijgen, antwoordde een van hen ‘slecht weer vandaag’. Die piet had de vraag eigenlijk niet goed verstaan. Het trouwe paard van de Sint is een witte schimmel. Hij is groot maar je hoeft er helemaal niet bang van te zijn.

De helpers van de Sint noemen we Zwarte Pieten. Maar dat mogen we sinds kort niet meer zeggen omdat dat beledigend zou zijn. Dat willen we uiteraard niet want het zijn heel toffe knechten.

Krant van Sinterklaas

Ook Sinterklaas gaat mee met zijn tijd. Vroeger schreef hij nog brieven aan de kinderen. Nu maakt hij echte kranten, speciaal voor jou!

Happiedays maak je eigen krant Sinterklaas

Schoen zetten en krant leggen

Het sinterklaasfeest is een familiefeest. De kinderen zetten hun schoen in de hoop er op Sinterklaas een cadeau te vinden. Sommigen zetten die schoen al heel vroeg, anderen pas de avond voordien.

Wie thuis een haardvuur heeft, plaatst de schoen best op die plek want de Sint en de Zwarte Pieten komen vanaf het dak door de schoorsteen naar binnen. Wie geen schoorsteen heeft, kan zijn schoen ook gewoon bij de verwarming plaatsen of bij de deur of het raam.

Als je zeker wil zijn dat je iets krijgt, kan je maar beter je best doen. Wij geven je graag enkele tips om één of misschien wel meerdere cadeautjes te krijgen van Sinterklaas.

  1. De Sint houdt van brave kindjes. Regel 1 is dus braaf zijn. Altijd en overal!
  2. Schrijf de Sint een lieve brief, maak een tekening en wees vooral creatief. Sinterklaas houdt van brave kinderen die graag creatief bezig zijn. Laat hem weten welke cadeautjes je graag wil dit jaar. Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet, kan je alles verzamelen in een krant voor Sinterklaas. Hij zal zeker en vast heel blij zijn met een krant speciaal voor hem.
  3. Zet je schoen, leg er de krant bij en vergeet ook niet om wat lekkers te voorzien. Een wortel en suikerklontje voor het paard, een biertje voor Zwarte Piet en een tasje thee of koffie voor die lieve goede Sint.
  4. Zing aan de vooravond van het sinterklaasfeest enkele leuke liedjes. Hij is er misschien nog niet maar hoort jullie wel.

Wie deze vier tips volgt zal gegarandeerd een leuke verrassing in de plaats krijgen.

 

Sinterklaas in de jeugdbeweging

Zit jij in een jeugdbeweging en komt de Sint ook bij jullie langs? Misschien heeft hij dit jaar wel een speciale verrassing voor jullie mee. De Sint maakt kranten voor sommige jeugdbewegingen. Daarin kondigt hij zijn komst aan en geeft jullie een aantal opdrachten mee die jullie moeten vervullen tegen 6 december. De grote Sinterklaas-challenge is begonnen! Ook kan hij jullie een krant toesturen met leuke foto’s van het voorbije jaar. Benieuwd hoe zo een krant er kan uitzien? Bekijk onze kampkrant en word zelf een echt krantenmaker, net zoals Sinterklaas.

Themafeest Sinterklaas

Op 6 december is het zover! De Sint komt eraan. Wil je dit graag vieren met al je vrienden en vriendinnen? Stuur hen een leuke en originele uitnodiging voor jouw eigen Sinterklaasfeest.

Een krant is de ideale uitnodiging voor je themafeest. Je kan er goed beschrijven hoe je feest eruit zal zien en wat je allemaal verwacht van je gasten. Een themafeest is pas echt geslaagd als iedereen het thema goed begrijpt en zich kan inleven in zijn rol. Je kan in je krant vermelden wat je gasten kunnen meebrengen voor bepaalde activiteiten. Als je bijvoorbeeld samen een Zwarte Pietenmuts wil maken, heb je stevig papier, touw, enkele splitpennetjes en een veer nodig.

Happiedays Maak je eigen krant Sinterklaas

Ohja, vergeet zeker de dresscode niet te vermelden! Voor je Sinterklaasfeest kan die er zo uitzien: ‘thema Sint en Zwarte Piet’ of ‘lookalike van Amerigo of Slecht weer vandaag’. Wees creatief en ga aan de slag met Happiedays om je feest voor te bereiden, en tover een unieke uitnodiging op tafel. Inspiratie om je eigen krant te maken vind je op onze Pinterest-account ‘Happiedays – krant maken’.

Wil jij erzeker van zijn dat je niets vergeet op jouw uitnodiging voor de Sinterklaas? Bekijk dan zeker eens deze checklist voor jouw unieke uitnodiging?

Happiedays maak je eigen krant sinterklaas

Sinterklaas in de klas

Veel juffen en meesters bereiden zich samen met de kinderen voor op Sinterklaas. Er wordt geknutseld, gedicht en gezongen. Maar hebben jullie samen al eens een echte krant gemaakt? Een schoolkrant over alle kinderen in de klas met leuke weetjes, spelletjes, liedjes en nog veel meer. De Sint en zijn Zwarte Pieten zullen heel fier op jullie zijn als jullie dit voor elkaar krijgen. En zo heb je meteen een mooie krant om bij je schoen te leggen!

Brief voor Sinterklaas in een krant

Hoe maak je een krant voor Sinterklaas?

Wij maakten voor jou een verzamelbord op Pinterest met allerlei leuke ideeën voor in je krant. Eerst ga je de krant ontwerpen. Je kiest op de templatepagina voor een blanco krantenontwerp en kan meteen aan de slag.

Brief voor Sinterklaas

Start met een persoonlijke brief aan de Sint en schrijf een krantenartikel voor de Zwarte Pieten. Zo een artikel kan over jezelf en je familie gaan of misschien over Sinterklaas, de pieten of het paard. Je kan hem vertellen dat je blij bent dat hij weer in het land is, en melden dat je ook dit jaar heel braaf bent geweest. Want je weet wat ze zeggen: 'Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!'.

Spelletjes Sinterklaas

Plaats op de tweede pagina enkele leuke Sint en piet spelletjes. Maak zelf een kruiswoordraadsel, woordzoeker of een ander taalspelletje. Op onze account op Pinterest staan er een aantal spelletjes klaar die je in je Sinterklaas-krant kan gebruiken!

Kleurplaten Sint en Piet

Ook kleurplaten van Sinterklaas en Zwarte Piet kunnen niet ontbreken. Haal je mooiste kleurpotloden uit en laat zien wat je allemaal kan! Sinterklaas gedichten. Zoek woorden die beginnen met de s en p en schrijf er een leuk gedicht mee.

Zwarte Piet liedjes & Sint liedjes

In een krant voor Sinterklaas kunnen ook enkele liedjes.

Pietendiploma

Je kan ook je eigen pietendiploma toevoegen. Tenminste als je voldoet aan alle voorwaarden. Je vindt het diploma ook op de Pinterestpagina ‘Krant voor Sinterklaas - Happiedays’.

Tekening Sinterklaas

Wie echt creatief is, maakt er nog een lijntekening of zelfgemaakte tekening bij. Van Sinterklaas, de Zwarte Pieten, de staf van de Sint, de mijter of het paard. Of van iedereen tezamen voor de creatieve duizendpoten.

Aftelkalender Sinterklaas

Op de laatste pagina kan je nog wat plaats vrij laten om af te tellen naar Sinterklaas. Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. De Sint zal ongetwijfeld trots op je zijn als je dit allemaal voor elkaar krijgt. En dat levert misschien een extra cadeautje op, want de Sint houdt van creatieve kinderen!

Als je de krant in jouw brievenbus hebt gekregen, kan je je handtekening onder de brief zetten, de Sinterklaas spelletjes oplossen, de kleurplaten inkleuren en tekeningen maken. De avond voordien draag je dan de Sinterklaas gedichten voor en zing je de Sinterklaas liedjes met volle borst. Leg de krant voor je gaat slapen bij je schoen. Succes gegarandeerd!

Adres Sinterklaas

Je kan je gemaakte krant ook opsturen naar de Sint. Dit is zijn adres: Sinterklaas Spanjestraat 1 0612 Hemel.

Als je dat voor 1 december doet dan krijg je zeker een cadeautje terug.

Veel succes met je ontwerp!